girniy.ru 1
ДҮНИЕ ЖҮЗІ ТАРИХЫ


1. "Саналы адамдар" табиғаттың көптеген құбылыстары алдында қандай жағдайда болды?

A) Қорғана білді.

B) Бірігіп қорғана білді.

C) Дәрменсіз болды.

D) Қарсы тұра білді.

E) Түсіне білді.

2. Ежелгі гректердің күн құдайы:

A) Деметра.

B) Аполлон.

C) Зевс.

D) Посейдон.

E) Гелиос.

3. Васко да Гаманың Үндістанға барған жылы:

A) 1499.

B) 1501.

C) 1520.

D) 1498.

E) 1510.

4. Д.Бруно ілімі бойынша:

A) Жер де, күн де қозғалмайды.

B) Әлем шексіз, оның бастамасы да, ақыры да болмайды.

C) Жер диск тәрізді жайпақ.

D) Жер айналмайды.

E) Жерді көк өгіз мүйізімен көтеріп тұр.

5. ТМД құрылған жыл.

A) 1990 ж.

B) 1993 ж.

C) 1991ж.

D) 1989 ж.

E) 1992 ж.

6. Египет орналасқан жер:

A) Тигр өзені алқабында.

B) Үнді өзені алқабында.

C) Ніл өзені алқабында.

D) Евфрат өзені алқабында.

E) Танга өзені алқабында.

7. Спартак бастаған құлдардың Сицилия аралына қарай бағыт алуының себебі:

A) Аралға жеке мемлекет орнату.

B) Африкаға өту.

C) Римдіктерден бой тасалау.

D) Сицилиядағы құлдарды көтеріліске шығару.

E) Сицилияда бейбіт өмір сүру.

8. XV ғасырдағы Франция халқының сословиелік құрамы:


A) 3 сословие.

B) 2 сословие.

C) 5 сословие.

D) 4 сословие.

E) 7 сословие.


9. XVI ғасырда көтеріліске шыққан неміс шаруаларының бағдарламасы.

A) “95 тезис”.

B) “Вормдық бағдарлама”.

C) “Игі іс”.

D) “Хельброндық бағдарлама”.

E) “12 статья”.

10. Отто Бисмарк қашан Германия канцлері болып тағайындалды?

A) 1871 жылы

B) 1862 жылы

C) 1870 жылы

D) 1861 жылы

E) 1864 жылы

11. Цинь империясының Солтүстік Монғолияны бағындырған кезі:

A) XIX ғасыр.

B) XVIII ғасырдың басы.

C) XVII ғасырдың ортасы.

D) XVII ғасырдың аяғы.

E) XVIII ғасыр.

12. XVIII ғасырда ағылшын дәрігері Э. Дженнердің медицина саласында ашқан жаңалығы:

A) Рентген сәулесімен емдеу.

B) Көз ауруын емдеу.

C) Линза жасау.

D) Соқырішекке операция жасау.

E) Шешекке қарсы алдын ала егу.

13. XIX ғасырдың аяғында ќұрамына көптеген шахта, кеніш, металлургиялыќ завод сияќты 150 бірлестікті біріктірген АЌШ-тың ірі монополиясын көрсетіңіз:

A) «Шеврон».

B) «Форд моторс».

C) «Стандарт ойл».

D) «Жалпыға бірдей электр компаниясы».

E) «Юнайтед стил корпорейшн».

14. Жаулап алынған территорияларда диверсия түрінде жүргізілген күрес:

A) Ұлт-азаттық соғыс.

B) Отан соғысы.

C) Локальды соғыс.

D) Партизан соғысы.

E) Революция.

15. Брахманың аузынан пайда болған деп есептелінген каста:

A) Шудралар.

B) Патшалар.

C) Абыз-брахмандар.

D) Жауынгерлер.

E) Қолөнершілер.


16. Алғашқы славян ағартушылары:

A) Кирилл мен Мефодий.

B) Неміс епископтары.

C) Ян Гус және Ян Жижка.

D) Болеслав пен Мешко.

E) Мюнцер мен Лютер.

17. Орта ғасырларда Флоренцияның атын шығарған өнім түрі:

A) Жібек.

B) Қару-жарақ.

C) Мақта.

D) Шұға.

E) Шыны.

18. XVIII ғасырда Францияда бірінші сословиеге жатты:

A) Ұсақ буржуазия.

B) Банкирлер.

C) Дін басылары.

D) Дворяндар.

E) Ірі буржуазия.

19. Францияда император І Наполеонның кезінде құрастырылған “Наполеондық” кодекстің аталуы.

A) Азаматтық.

B) Әскери.

C) Моральдық.

D) Қылмыстық.

E) Аграрлық.

20. Электромагниттік толқындардың сәуле шашу және қабылдау әдісін тапқан, радионың негізін қалаған ғалым:

A) А. Беккерель.

B) М. Ломоносов.

C) А. Резерфорд.

D) А. Попов.

E) Г. Герц.

21. 1935 ж. 2 мамырда Франция үкіметі қол қойған құжат.

A) Ұлыбританиямен сауда-экономикалық келісім.

B) Кеңес одағымен өзара көмектесу туралы келісім.

C) Германиямен шабуыл жасаспау.

D) Халық майданының бағытын қолдану туралы құжат.

E) Жапониямен сауда-саттық байланысы туралы келісім.

22. Біріккен Ұлттар Ұйымының құрылған жыл.

A) 1946 ж.

B) 1942 ж.

C) 1945 ж.

D) 1944 ж.

E) 1943 ж.


23. Төменде көрсетілген елдердің бірі, ІІ дүниежүзілік соғыста Германия мен Италияның Одағы болған мемлекет:

A) Албания.

B) Венгрия.

C) Югославия.

D) Польша.

E) Чехия.

24. Фарабунда Марти ...

A) Гондурас қайраткері.

B) Чили қайраткері.

C) Никарагуа қайраткері.

D) Ливия қайраткері.

E) Сальвадор қайраткері.

25. Монғолдар державасы төрт ұлыс мемлекетке қашан бөлінді?

A) XIII ғ.

B) XІ ғ.

C) XVІ ғ. басында

D) XІІ ғ.

E) XІV ғ. басында

26. 1870 жылы 4 қыркүйектегі Франциядаяғы революцияның нәтижесін көрсетіңіз:

A) Франция республика болып жарияланды.

B) Пруссиямен бейбіт келісімшарт орнатылды.

C) Екінші империя билігі күшейді.

D) Елде социалистік революция болды.

E) Пролетарлық күштер билікке келді.

27. XX ғасырдың басына қарай Азия территориясының қанша бөлігін отарлар құрады:

A) 56,6%.

B) 30%.

C) 70%.

D) 68,8%.

E) 43,9%.

28. “Уран” – Қызыл әскері шайқасының жоспары:

A) Курск иінінде.

B) Сталинград түбінде.

C) Харьков түбінде.

D) Кавказда.

E) Мәскеу түбінде.

29. 1982 жылы Фолкленд (Мальвин) аралдары үшін болған әскери жанжал қай елдер арасында болды?


A) Чили мен Бразилия арасында.

B) Ұлыбритания мен Аргентина арасында.

C) Қытай мен Вьетнам арасында.

D) Жапония мен КСРО арасында.

E) АҚШ пен Мексика арасында.


30. 1920 ж. шыққан «Фиеста» шығармасының авторы:

A) Т.Манн.

B) Б.Шоу.

C) Т.Драйзер.

D) А.Франс.

E) Э.Хемингуэй.


ДҮНИЕ ЖҮЗІ ТАРИХЫ

ПӘНІНЕН СЫНАҚ БІТТІ

1C 2E 3D 4B 5C 6C 7D 8A 9E 10B 11D 12E 13E 14D 15C 16A 17D 18C 19A 20D 21B 22C 23B 24E 25A 26A 27A 28B 29B 30E