girniy.ru   1 ... 11 12 13 14

А) 1951 ж

Ә)1960 ж

Б) 1958 ж

В) 1973 ж

17. Қ. Сағырбайұлы қай жылы туды ?

А) 1803 ж

Ә) 1816ж

Б) 1805 ж

В) 1806 ж

18. Ш. Құдайбердиевтің әндер жинағы қалай аталады?

А) « Аманат»

Ә) « Жастық»

Б) « Заман»

В) « Махаббат»

19. Ш . Құдайбердиевтің Орынборда шыққан кітабының аты.

А) «Сегіз аяқ»


Ә) «Мұсылмандық шарт»

Б) « Аманат»

В) «Ләйлі – Мәжнүн»

20. Д . Нүрпейсованың күйі ?

А) «Тойбастар»

Ә) « Кісен ашқан»

Б) « Былқылдақ»

В) « Қосбасар»

21. Ы . Алтынсарин Орынбордағы 7 жылдық мектепті қай жылы бітірді?

А) 1859

Ә)1854

Б)1855


В)1857

22. «Қос Алқа» күйінің авторы ?

А) Дина

Ә)Құрманғазы

Б) Дәулеткерей

В) Тәттімбет

23. Моквадағы өткен «өнер онкүндігі»қай жылы болды?

А) 1936 ж

Ә) 1937 ж

Б ) 1935 ж

В) 1934 ж

24. Ұран, тастауық , қамыс қандай аспапқа жатады?

А) Ұрмалы

Ә) Үрмелі

Б) Соқпалы

В) Шертпелі

25. « Набор» күйі кімдікі ?

А)Тәттімбет

Ә) Құрманғазы

Б) Дина

В) Дәулеткерей

26. Сейтек Оразалиевтің күйін атаңыз?

А) Сарыжайлау

Ә) Бестөрі

Б) Қайғылы қара

В) «16 ЖЫЛ»

27. Ш . Құдайбердиевтің туған жылы .

А) 1858 ж

Ә) 1857 ж

Б) 1856 ж

В) 1851 ж

28. Шәкәрімнің шығыс өлеңдеріне ұқсастырып жазған өлеңі.

А) Сегіз аяқ

Ә) Жастық

Б) Июль

В) Махаббат

29. Дәулеткерейдің күйін атаңыз.

А) Қосбасар


Ә) Қос алқа

Б) Бестөре

В) Тойбастар


30. Шертпелі аспапты атаңыз.

А) Сыбызғы, шаңқобыз,жетіген

Ә) уілдек, валтюрн.

Б) Домбыра, тұяқ, дабыл, труба.

В) Арфа,адырна, домбыра.

31. Затаевичтің « 1500 ән- күйі» жинағы қай жылы шықты?

А) 1919 ж

Ә) 1920 ж

Б) 1923 ж

В) 1921 ж

32. Парижде ,Франкфуртте ән шырқаған қазақ әншісі ?

А) Ә . Қашаубаев

Ә) К . Байсейітова

Б) Ж . Елебаев

В) М . Ержанов

33. Атақты биші ?

А) Роза

Ә) Сара

Б) Шара

В) Күләш

34. Затаевичтің «Қазақтың 1500 ән жинағы» қашан шықты?

А) 1920-33 ж

Ә) 1920-31 ж

Б) 1919-31 ж

В) 1919-33 ж

35. « Еңілік- Кебек» спектакльін дауысқа, оркестрге өңдеген?

А) Маццуцин

Ә) Әуезов

Б) Жандарбеков

В) Шанин

36. 1935 ж дамыған би өнерінің турлері :

А) балет ,

Ә) классика , балет

Б) концерттік, классикалық

В) балет , концерт

37. Тәттімбеттің қанша күйі белгілі ?

А) 20 астам

Ә) 30 астам

Б) 40 астам

В) 50 астам

38. « Қазақ хрестоматиясының» авторы кім?

А) Әуезов

Ә) Шәкәрім

Б) Абай

В) Алтынсарин

39. « Ғасырлар пернесі» кімнің шығармасы?

А) Затаевич

Ә) Жұбанов

Б) Төлебаев

В) Мұхамеджанов

40. А . Құнанбаевтің неше поэмасы бар?

А) 1

Ә) 2

Б) 3

В) жоқ

41. Әль-Фараби қай қалада дүниеге келген ?

А) Шымкент

Ә) Түркістан

Б) Отырар

В) Семей

42 . Әль- Фарабидың туған жылы?

А) 870 ж.

Ә) 873 ж.

Б) 970 ж.

В) 868 ж.

43 .Ұрмалы аспапты атаңыз:

А) сыбызғы

Ә) шаңқобыз

Б) арфа

В) дабыл

44 . «Құтты білік» кімнің шығармасы?

А) Яссауи

Ә) Баласағұн

Б) Қашқари

В) Ибн-Сина

45 . «Музыканың ұлы кітабы»шығармасы кімдікі?

А)Яссауи

Ә) Баласағұн

Б) Әль-Фараби

В) Қашқари

46 . Өнер поэзиясының алыбын атаңыз.

А) Мұхтар

Ә) Әль-Фараби

Б) Жамбыл

В) Ыбырай

47. «Аманат» ән жинағы кімдікі?

А) Шәкәрәм

Ә) Абай

Б) Ыбырыай

В) Жамбыл

48 . Абай « Евгений Онегин» шығармасын кімнің шығармасынан аударды?

А) Чернышевский

Ә) Крылов

Б) Пушкин

В) Лермонтов

49. 1926 ж. қандай театр ашылды?

А) Опера-балет театры

Ә) Абай драма театры

Б) Театр ашылған жоқ.

В) Қазақ драма театры

50. Қазақ би өнері қай жылы дамыды?

А) 1933 ж.

Ә) 1934 ж.

Б) 1935 ж.

В) 1936 ж.

51.Ш.Құдайбердіұлының туған,өлген жылдары?

А) 1858-1931ж

Ә) 1868-1931ж

Б) 1855-1931ж

В) 1854-1931ж

52.Құрманғазының талантты шәкірті ?

А) Дәулеткерей

Ә) Тәттімбет

Б) Дина

В) Сейтек

53. Динаның туған жері?

А) Шығыс Қаз.

Ә) Батыс Қаз.

Б) Түркістан

В) Солт. Қаз.

54.Шертпе күйдің негізін қалаған?

А) Құрманғазы

Ә) Дина

Б) Дәулеткерей

В) Тәттімбет

55.Шәкәрімнің шығыс тақырыбындағы ең көлемді мұрасы,Физулиден аударған дастаны?

А) Қалқаман-Мамыр


Ә) Еңілік-Кебек

Б) Ләйлі-Мәжнүн

В)Нартайлақ-Айсұлу

56. Шәкірттері «Бапас» деп қай күйшіні атаған?

А)Құрманғазы

Ә) Қазанғап

Б) Сейтек

В) Дәулеткерей

57. Белгілі бір музыкалық мазмұны бар,домбырада, қобызда ойналатын шығарма?

А) Күй

Ә) Терме

Б) Толғау


В) Арнау

58. Күйдің неше түрі бар?

А) 1

Ә) 2

Б) 3

В) 4

59. «Сыбызғы» қандай аспапқа жатады?

А)Ұрмалы

Ә) Ішекті

Б) Тартпалы

В) Үрмелі

60. «Сарыарқа» кімнің күйі?

А) Дина

Ә) Құрманғазы

Б) Тәттімбет

В) Қазанғап


Тесттің жауаптары:


1 нұсқа

1)Б 17)В 33)Б 49)В

2)Ә 18)А 34)Ә 50)Б

3)Ә 19)Ә 35)А 51)А

4)А 20)А 36)Б 52)Б

5)В 21)В 37)Б 53)Ә

6)А 22)Б 38)В 54)В

7)Ә 23)А 39)Ә 55)Б

8)Ә 24)Ә 40)Б 56)В

9)А 25)Б 41)Б 57)А

10)Б 26)В 42)А 58)Б

11)В 27)А 43)В 59)В

12)А 28)Б 44)Ә 60)Ә

13)Ә 29)Ә 45)Б

14)А 30)В 46)Б

15)В 31)Ә 47)А

16)Б 32)А 48)Б


МАЗМҰНЫ


Алғы сөз.........................................................................................................

4

Пәннің мақсаттары мен міндеттері..........................................................

5

1-тақырыбы: музыкалық білім берудің тарихы мен теориясы пәнінің мақсаты, міндеттері және мазмұны...........................................




6

2- тақырыбы: Әлеуметтік құбылыстағы музыкалық өнер. Өнер жүйесінде музыканың алатын орны. Қоғамдағы музыкалық өнердің атқаратын қызметі.......................................................................



9

3-4 Тақырыбы: Музыкалық өнер, оның білім, тәрбие және дамыту мүмкіндіктері...............................................................................................


17

5-6 Тақырыбы: Қазақстандағы музыкалық тәрбие............................

25

7- Тақырыбы: ХІХ ғасырдың соңы мен ХХ ғасыр басындағы балалардың музыкалық тәрбиесі...........................................................


36

8- Тақырыбы: Қазақстан мектептеріндегі музыкалық білім (1920-1960жж.). Әдістемелік бағдарлама жұмысын жетілдіру (1960-2001 жж.).................................................................................................................


47

9-Тақырыбы: Балаларға музыкалық – эстетикалық тәрбие берудегі прогресшіл қайраткерлер..........................................................


67

10-Тақырыбы: ТМД елдерінде музыкалық тәрбие беру облысында озат тәжірбиелердің қолдануы. (Ресей, Украина, Белоруссия, Прибалтика, Өзбекстан, Қырғызстан және т. б.)..................................



82

11-Тақырыбы: Шетелдерде балалар музыкалық тәрбиесінің дамуындағы негізгі бағыттар мен беталысы (тенденциялары) (Австрия, Венгрия, Болгария, Германия, Жапония, АҚШ және т.б)




96

12-Тақырыбы: Бастауыш және орта сынып оқушыларының психология – педагогикалық сипаттары................................................


107

13-Тақырыбы: Музыкалық білім мен тәрбиенің атқаратын міндеттері......................................................................................................


112

14-Тақырыбы: Музыкалық сабақтарды құруда дидактикалық және спецификалық принциптер.............................................................


118

15-Тақырыбы: Музыка сабағында музыкалық іс-әрекеттердің түрлері және олардың өзара байланысы................................................


125

16-Тақырыбы: Балалардың шығармашылық дамуының міндеттері мен олардың шешім жолдары...............................................


133

Қорытынды...................................................................................................

141

Глосарий........................................................................................................

142

Қолданылған әдебиеттер............................................................................


145

Тест тапсырмалары..................................................................................

148

Тест жауатары.............................................................................................

155



Султанова Нургуль Камильевна 1969 жылдың 12 тамызында қазіргі Шығыс Қазақстан облысы, Семей қаласында дүниеге келген.

1976-1984 жылдар аралығында Шығыс Қазақстан облысы, Аякөз ауданы, Шынқожа атындағы орта мектепте білім алып, оны үздік бітірген.

1984-1988 жылдарында Семей қаласындағы Мұқан Төлебаев атындағы музыкалық колледжісінің хор дирижерлау және музыка мұғалімі біліктілігін алған.

1992-1997 жылдар аралығында Алматы қаласындағы Қазақ қыздар мемлекеттік педагогикалық институтының «Музыка» мамандығы бойынша музыка пәнінің мұғалімі және қосымша мамандандыру хорды дирижерлау біліктілігі берілген.

Педагогикалық еңбек жолын 1988-2002 жылдар аралығында Шығыс Қазақстан облысы, Аякөз ауданы, Шынқожа атындағы орта мектебінде мамандық бойынша қызмет жасап, он екінші санатқа дейін көтерілген.

2002 жылы Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің «Музыкалық білім» кафедрасының ассисент-оқытушы ретінде бастап, 2004 жылы Семей мемлекеттік педагогикалық институтының «Музыкалық білім» кафедрасының оқытушы міндетін атқара жүріп кандидаттық диссертациямен айналысқан.

2004-2005 оқу жылында Семей мемлекеттік педагогикалық институтының ректорат атынан «Лучший куратор»; 2005-2006 оқу жылында «Лучший творческий работник», 2008 жылы «Лучший творческий работник», 2009 жылы ҚР БҒМ дипломымен, алғыс хаттарымен марапатталған.

2007 жылы 13.00.01. – Жалпы педагогика, педагогика және білім тарихы, этнопедагогика мамандығы бойынша «А.Құнанбаев, Ш.Құдайбердиев, М.Әуезов шығармаларындағы педагогикалық идеялардың сабақтастығы және оны оқу-тәрбие үрдісіне ендіру» тақырыбы бойынша кандидаттық диссаертацияны табысты қорғап, педагогика ғылымдарының кандидаты ғылыми атағына ие болған.


Ғылыми еңбектері: 1 монография, 4 оқу құралдарының, 3 оқу - әдістемелік, 2 арнайы курстардың, 58-ге жуық ғылыми мақаланың авторы.

2007-2011 жылдарында Семей мемелекеттік педагогикалық институтының психология-педагогика факультетінің «Музыкалық білім» кафедрасының меңгерушісі қызметін атқарған.

Қазіргі уақытта Семей мемелекеттік педагогикалық институтының психология-педагогика факультетінің «Музыкалық білім» кафедрасының педагогика ғылымдарының кандидаты, доцент міндетін атқарушы қызметінде.


Султанова Нургуль Камильевна


Музыкалық білім берудің тарихы мен теориясы


Басуға қол қойылған күн 11.11. 2011

Таралымы 500



<< предыдущая страница